Gemeente laat restant WAS-sirene Goedereede verwijderen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is van plan om het landelijke Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) per 1 januari 2020 uit te schakelen en alle sirenes in Nederland te laten ontmantelen.
De sirenes zijn bekend van de test op de eerste maandag van de maand. Op het terrein van het voormalige gemeentehuis aan de Tramlijnweg in Goedereede staat het restant van zo’n sirene.

Verwijderen sirene

Door diefstal van onderdelen is de sirene in Goedereede sinds juli 2017 niet meer operationeel. Voor de uitvoering van een nieuwbouwproject wordt het voormalige gemeentehuis, waar de sirene zich bevindt, binnenkort gesloopt. De kosten voor het herstellen en herplaatsen van de sirene zijn hoog. Na overleg met de Stadsraad Goedereede heeft het gemeentebestuur daarom besloten om het restant van de sirene van het terrein in Goedereede te laten verwijderen door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Technologische ontwikkelingen

Het alarmeren en informeren van inwoners op Goeree-Overflakkee bij incidenten, rampen en crises is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de burgemeester en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). De technologische ontwikkelingen om inwoners te bereiken zijn enorm verbeterd. Er is een compleet pakket aan middelen die de gemeente en de veiligheidsregio in geval van een noodsituatie kunnen inzetten, zoals NL-Alert, crisis.nl, een calamiteitenzender, geluidswagens en sociale media. Het grote voordeel is dat deze ook gebruikt kunnen worden om een gericht handelingsperspectief te bieden. Daardoor weten inwoners niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat zij op dat moment het beste kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *